Ususret 77. Filmskom festivalu u Cannesu – novi CresCine bilten

svi 14, 2024 | CresCine, CULTMED, Vijesti

Stiglo nam je novo izdanje Filmskog festivala u Cannesu, a sa njime i novi CresCine bilten. CresCine bilten izlazi u sklopu Obzor Europa projekta „Povećanje međunarodne konkurentnosti filmske industrije na malim europskim tržištima“ na kojemu je IRMO jedan od 26 partnera u konzorciju koji okuplja stručnjake iz znanstvenog sektora i filmske industrije.

Ususret Cannesu u novom CresCine biltenu pročitajte:

  • Marché du Film – Festival de Cannes, koji je započeo ovaj tjedan, nesumnjivo je najznačajniji događaj globalne audiovizualne industrije i industrije sadržaja. CresCine je ponosan što je Marché jedan od članova konzorcija projekta. Ovogodišnje izdanje Marchéa, koje traje do 20. svibnja, ugostit će nekoliko ekskluzivnih CresCine događanja o budućnosti financiranja, razvoju vještina filmskih profesionalaca i predstavljanje prvog izvještaja o stanju europskog filma. U novom broju biltenu možete pronaći i informacije o svim ostalim aktivnostima koje će CresCine provesti u sklopu 77. Filmskog festivala u Cannesu.
  • Objavljen je izvještaj „Mala filmska tržišta: portreti i usporedbe“ koji daje pregled specifičnosti, izazovova i raznolikosti malih europskih filmskih tržišta. U izvještaju možete pročitati više o tržišnim ekosistemima sedam europskih zemalja (Belgija (Flandrija), Danska, Estonija, Hrvatska, Irska, Litva i Portugal), vidjeti kako je pandemija COVID-19 utjecala na mala filmska tržišta, filmsku proizvodnju i prikazivalaštvo, pročitati komparativnu analizu filmske proizvodnje na malim tržištima u usporedbi sa pet velikih europskih zemalja (Španjolska, Italija, Francuska, Njemačka te Velika Britanija) i Poljskom, zatim pročitati odgovore na 16 pitanja ključnih za trenutačno stanje europske filmske industrije te istražiti tržišne trendove kroz interaktivnu vizualizaciju podataka. Cijeli izvještaj možete potražiti ovdje.
  • U Cannesu će se održati suradnička radionica projekata financiranih od strane istog poziva EU programa Obzor Europa, u sklopu koje će predstavnici projekata REBOOT, SCENE i CresCine raspravljati o istraživanjima od važnosti za budućnost europske kulturne baštine i filmske proizvodnje. Na radionici možete otkriti podatke istraživanja projekta CresCine o upotrebi najnovijih tehnologija za povećanje konkurentnosti malih europskih zemalja, saznati kako višedimenzionalne baze podataka i generativna umjetna inteligencija oblikuju promociju europske kulturne baštine, istražiti izazove i mogućnosti umjetne inteligencije u kreativnom procesu te zaroniti u propulzivno područje generativne umjetne inteligencije i vidjeti njezin utjecaj na autorska prava. Radionici se možete pridružiti ovdje.
  • Koordinator CresCinea, Sveučilište Lusófona, implementira projekt Centar za pedagošku izvrsnost u filmskim i medijskim umjetnostima (CECAM) uz potporu fonda za otpornost Europske unije. Centar je zamišljen kao središnje mjesto za razvoj pedagoške izvrsnosti u području filmske i medijske umjetnosti, fokusirajući se na razvoj vještina i kompetencija važnih u svim umjetničkim domenama u kojima su kreativnost i kritičko razmišljanje ključni. Fokus rada Centra će biti na: obrazovanju nastavnika te unapređenje pedagoških praksi radi poticanja izvrsnosti u obrazovanju; programima cjeloživotnog učenja kroz koje će se profesionalcima iz industrije pružati mogućnosti za kontinuirani razvoj vještina; te laboratorijima kao dinamičnim prostorima za mlade kreativne talente u kojima mogu surađivati i razvijati inovacije. Ova inicijativa nadovezuje se na dosadašnje napore Sveučilišta Lusófona u okviru europskih projekataFilmEU i CresCine da djeluje na usklađivanju sa budućim potrebama tržišta rada i rješavanju problema nedostataka vještina u europskoj filmskoj i audiovizualnoj industriji. Projekt će se provoditi tijekom sljedeće tri godine uz približno milijun eura financiranja.

Cijelom CresCine biltenu možete pristupiti ovdje, a sve informacije o CresCine projektu možete pronaći na mrežnoj stranici projekta.

Read more