Održano gostujuće predavanje profesorice Linnet Taylor sa Sveučilišta Tilburg

ožu 26, 2024 | CEMEDIG, CULTMED, Vijesti

Povodom pokretanja Centra za sociologiju medija i digitalno društvo (CEMEDIG) na Odjelu za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), profesorica Linnet Taylor sa Sveučilišta Tilburg u Nizozemskoj održala je u knjižnici IRMO-a gostujuće predavanje pod naslovom „Beyond digital exceptionalism: integrating technology governance with democratic process“.

U zanimljivom izlaganju profesorica Taylor govorila je o umjetnoj inteligenciji i tehnologijama koje se sve više koriste u javnom sektoru te problemima zaštite podataka koji se javljaju u tom procesu. S obzirom na to da su javne dužnosti preoblikovane kao tehnička pitanja upravljanja i usklađenosti pod vodstvom stručnjaka, potrebno je organiziranje odgovora na takve tehnologije, a dolaženje do tog odgovora trebalo bi biti dijelom demokratskog procesa. U svojoj prezentaciji profesorica Taylor govorila je o istraživanjima izazova koje javni i privatni algoritamski sustavi postavljaju modelu upravljanja tehnologijom pod vodstvom stručnjaka i koje bi alternative koje su bolje usklađene s demokratskim procesima mogle biti moguće.

Istraživanje profesorice Taylor okupilo je znanstvenike iz različitih polja, kao i nizozemsku ambasadoricu Charlotte van Baak te je izazvalo veliko zanimanje pa se nakon prezentacije razvila odlična rasprava o pitanjima zaštite podataka i upravljanja tehnologijama, ali i zaštite ljudskih prava u tom procesu. Kao jedan od najvećih problema detektiran je nesrazmjer između brzine razvoja tehnologije i brzine donošenja regulacija koje se na te tehnologije donose, kao i nedostatna edukacija predstavničkih tijela o ovim temama.

U nastavku možete pogledati fotogaleriju s predavanja.

Read more