crescine small cinemas

Objavljen program 15. godišnje međunarodne konferencije Small Cinemas

lis 15, 2024 | CresCine, CULTMED, Vijesti

Službeno je objavljen program 15. godišnje međunarodne konferencije Small Cinemas, pod nazivom Changing Policies, Transforming Audiences and Work Practices In-flux, koja će se održati u Zagrebu na Sceni F22 od 5. do 7. studenog 2024. Tijekom tri dana bogatog programa, međunarodni i domaći stručnjaci i stručnjakinje raspravljat će o ključnim izazovima s kojima se suočavaju male filmske industrije. Posebna pozornost bit će posvećena utjecaju globalnih streaming servisa, novim produkcijskim modelima te tehnološkim inovacijama u filmskoj proizvodnji i distribuciji.

Prvi dan konferencije otvara profesorica Katharine Sarikakis sa Sveučilišta u Beču s predavanjem The Urgent Beauty of Small Spaces: Success and Competitiveness of the European Film Industry. Potom će na okruglom stolu naslovljenom Evidence-based Policy-making for Small Film Industries, uz znanstvenike Ivanu Kostovsku iz Belgije i Jakoba Isaka Nielsena iz Danske, sudjelovati i dionici javnih politika u audiovizualnom sektoru, ravnatelj HAVC-a Christopher Peter Marcich te Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija RH . Također, prvog dana programa bit će održana i izlaganja o internacionalizaciji i produkcijskim izazovima malih filmskih tržišta te panel o implikacijama izmjena audiovizualnog zakona u Španjolskoj.

Drugi dan konferencije donosi panel o konkurentnosti malih filmskih industrija, fokusirajući se na strategije jačanja konkurentnosti kroz međunarodne projekte kao što su EU projekti Reboot, SCENE i CresCine. Također, bit će održane sesije o budućnosti distribucije i kinematografske infrastrukture, utjecaju globalnih streaming platformi te lokalnim odgovorima na njih. Na okruglom stolu o izazovima nezavisne kino mreže u Hrvatskoj sudjelovat će predstavnici nezavisnih kinoprizivača, uz moderiranje Martine Petrović, voditeljice DKE – Ureda MEDIA Hrvatske.

Trećeg dana konferencije, profesor Petr Szczepanik s Karlovog sveučilišta u Pragu održat će pozvano predavanje Geography of the Streaming Economy: East-Central Europe as a Digital Periphery. Ostatak dana bit će posvećen sesijama koje će se baviti tehnološkim inovacijama i poticajima za produkciju, dok će završni panel raspravljati o emancipatorskom potencijalu kina, dekolonizaciji kulture i alternativnim modelima distribucije.

15. godišnju međunarodnu konferenciju Small Cinemas organizira Odjel za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) u suradnji sa ZFF-om, ZFF Industrijom i Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu. Konferencija je dio Obzor Europa projekta CresCine, koji ima za cilj povećati međunarodnu konkurentnost filmske industrije na malim europskim tržištima. Konferencija je besplatna za zainteresirane sudionike, uz prethodnu registraciju na sljedećoj poveznici.

Cijeli program konferencije možete pronaći ovdje.

Read more

Memorijalnim skupom „Kulturna raznolikost, mreže i kulturne politike: Nasljeđe kulturnog optimizma Biserke Cvjetičanin“ odana počast uglednoj međunarodnoj znanstvenici i emeriti IRMO-a Biserki Cvjetičanin

Memorijalnim skupom „Kulturna raznolikost, mreže i kulturne politike: Nasljeđe kulturnog optimizma Biserke Cvjetičanin“ odana počast uglednoj međunarodnoj znanstvenici i emeriti IRMO-a Biserki Cvjetičanin

U organizaciji Centra CULTURELINK Instituta za razvoj i međunarodne odnose i Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, 4. listopada 2024. u Kući Europe u Zagrebu održan je međunarodni memorijalni skup pod nazivom „Kulturna raznolikost, mreže i kulturne politike:...